Curavić i Blunt čistili podmorje trogirske rive

Čišćenju su asistirali članovi Torcide Trogir i HVIDRA

Ciscenje_podmorja

Ekološka akcija čišćenja hrvatskog podmorja u sklopu projekta “Calypso” održana je ove subote 8. siječnja u Trogiru pod posebnim pokroviteljstvom Bernieja Ecclestonea.

Više od dvije tone  raznog otpada izvučeno je jučer iz podmorja trogirske rive,  u četvrtoj po redu ekološkoj akciji čišćenja hrvatskog podmorja organizirane u sklopu projekta „Calypso“.

Nakon dva sata Kristijan Curavić,  najpoznatiji hrvatski ronilac i predsjednik udruge GUWAA  zajedno s desetak svojih kolega  kojima se pridružio i veleposlanik Velike Britanije David Blunt,  predstavnici HVIDR-e i trogirske Torcide izvukli su na rivu ne mali broj prometnih znakova, stolova, stolica, štednjaka, hladnjaka, raznog stakla, automobilskih guma, sve što su u more bacali nesavjesni građani.

Posao je odrađen uspješno,  rekao je Curavić pohvalivši sudionike akcije. Do sada smo u Zadru, Šibeniku i Primoštenu  izvukli oko 12 tona smeća,  te nismo još ni zagrebali  na dno hrvatskog podmorja gdje računamo da ima  na stotine milijuna tona smeća. Ovo je  tek početak  ekološkog osvješćivanja građana, a pravi posao uslijedit će  ovo ljeto nakon što se  projekt udruge  GUWAA čiji pokrovitelj je Bernie Eclestone,  lansira u cijeli svijet, istaknuo je Curavić,  podsjetivši  kako ovoga ljeta planira pet dana organizirati i veliku akciju čišćenja podmorja  na otoku Čiovu.

Bernie Eclestone  veliki zaljubljenik u UNESCO-v Trogir, čija jahta PETARA  je  godinama  ljeti  usidrena uz  trogirsku rivu  bio je posebni pokrovitelj akcije u Trogiru, financiravši je s 30 000 kuna, a Grad Trogir s 15 000.

Veleposlanika Blunta upitali smo da li zna da je Bernie zaljubljenik u Trogir, te dobili potvrdan odgovor.  Raspoložen za razgovor otkrio nam je kako je Trogir   u kojemu je već četiri puta privatno boravio i njega naprosto očarao.  Zadovoljan što je i  on dao svoj doprinos projektu, odazvavši se akciji u Trogiru rekao je da  se super osjeća te da mu je  ronjenje u Trogiru  bilo prvo nakon petnaest godina.  Dobro sam, malo  sam umoran  i malo mi je hladno, ali to je  beznačajno u odnosu na značaj ovoga projekta, zaključio je veleposlanik  Blunt.

Glasnogovornik Trogirske Torcide Ante Rožić  kaže kako je njegova udruga  uvijek spremna na ovakve i slične akcije. Poručio je Trogiranima da čuvaju svoj okoliš.    Kao  potvrda neizmjerne  podrške Hajduku koji obilježava stotu godišnjicu  osnutka „ pala“ je i mala šala  pa  su ronioci iz mora  izvukli Boga sretnog trenutka Kairosa umotanog  u  Hajdukovu zastavu.

Akciju čišćenja trogirski gradonačelnik Damir Rilje iskoristio je za razgovor s veleposlanikom  Bluntom, te je   novinarima poručio kako je Trogir  najljepši grad na svijetu, a od jučer s još čišćim podmorjem.

 

Ciscenje_podmorja_1 Ciscenje_podmorja_2

Dodatne informacije