4. FESTIVAL - VRIDNE RUKE OBALE, ZAGORE I ŠKOJA – 2013.

1. MEĐUNARODNI FESTIVAL NEMATERIJALNE BAŠTINE – HAND - TROGIR

VridneRuke2013Pozivnica

Sve je spremno za ovogodišnju manifestaciju VRIDNE RUKE OBALE, ZAGORE I ŠKOJA koja će se u Trogiru održavati od 07. do 09. lipnja 2013.

Sajam autohtonih proizvoda i tradicijskih obrta ovu godinu okuplja više od stotinu izlagača koji će svojim proizvodima ispuniti cijelu trogirsku rivu i glavnu gradsku ulicu do Trga Ivana Pavla II na kojem će se u petak u 10 sati otvoriti manifestacija.

Program se nastavlja od 11.00 sati predavanjima i radionicama u gradskoj vijećnici a prvog dana festivala završava natjecanjem u Trogirskom rafiolu na trgu u 18.00 sati.

Na natjecanje je prijavljeno 13 natjecateljica koje će ocjenjivati žiri sastavljen od nutricionista i gastronoma : predsjednik žirija je Nikica Ševo – Trogirski gastronom, a članovi žirija su : Vedrana Vela Puharić - nutricionistica iz Makarske, Olja Martinić – nutricionistica iz Splita, Rober Žmire – popularni trogirski finalist natjecanja „Masterchef – Hrvatska“ i Marija Hell – predsjednica sekcije ugostitelja udruženja obrtnika Trogir.

Osim popularnih rafiola svoje slastice će na ovoj večeri slastica predstaviti i gosti međunarodnog festivala: delegacije iz Budimpešte i Rame –BIH ali i gošća iz Makarske- Vedrana Vela Puharić koja će predstaviti projekt Torta Makarana i njezin put do zaštite kao dijela nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Ovogodišnji festival ima naglasak na tradicijskim obrtima autohtonih slastica i njihovoj zaštiti kao dijela nematerijalne kulturne baštine.

Drugi dan festivala započeti će jutarnjim gastronomskim programom na Trgu Ivana Pavla II u 11.00 sati gdje će svoja autohtona jela predstaviti gosti iz Istarske županije – Turistička zajednica Buje uz nastup klape Rožice iz istarskih Marušića ali i gosti iz Bosne i Hercegovine – KUD Seljačka Sloga iz Rame.

Poslijepodne je rezervirano za izbor najoriginalnijeg suvenira sajma. Odabir će se vršiti u tri kategorije:

  1. Najorginalniji prehrambeni suvenir
  2. Najoriginalniji umjetnički suvenir
  3. Najoriginalniji suvenir s uporabnom namjenom

Članovi žirija su: Vilim Halbarth-akademski kipar, Ljubica Dragojević Buble-akademska kiparica, Dubravka Piteša – predstavnica udruženja obrtnika Trogir, Katja Kuzmanić Rožić-truistička agencija Sea Gate – Trogir, Negosava Špika-direktorica turističke zajednice Trogira i Marija Crnmarić-predsjednica županijskog HOK-a.

Proglašenje najoriginalnijih suvenira će se održati u subotu u 19.00 sati na Trgu Ivana Pavla II., isto tako će svoje tradicionalne suvenire predstaviti i gosti iz Budimpešte, Rame i istarskih Buja.

Nakon prvog dijela programa, u 20.30 sati gostujuća kulturno umjetnička društva ali i gosti iz Budimpešte i Rame će predstaviti svoje običaje. Nastupiti će:

KUD „Seljačka sloga“i HKUD „Donja Rama“ iz Rame – Bosna i Hercegovina , KUD „Dicmo“ i KUD „Pleter – Dugopolje“.

Predstaviti će se narodni običaji prosidbe, svadbe, seoskog sijela, žetvenih svečanosti a gosti iz Rame će predstaviti običaj davanja „omaneta“.

Zadnju večer manifestacije na Trgu Ivana Pavla II s početkom u 20.00 sati održati će se program folklornih interpretacija narodnih legendi – gosti će prezentirati narodne legende koje su postale turistička atrakcija : KUD Pleter – Dugopolje – Legenda o Mosorskim vilama.

Istovremeno će se odvijati i zanimljiv gastronomski program pod nazivom ZABORAVLJENA JELA NAŠIH BAKA u izvedbi Udruženja obrtnika Trogir – sekcije ugostitelja – koji će posjetiteljima ponuditi autohtona jela. Njima će se pridružiti i Tatjana Ciciliani (Udruga za zaštitu starih trogirskih recepata) i Robert Žmire – trogirski masterchef.

Oni će pripremiti jelo iznenađenja od zaboravljenih namirnica.

Kao šlag na torti na kraju cjelokupne manifestacije u 21.00 sat na Trgu će započeti revija narodnih nošnji. Prvi dio programa će se predstaviti 20 narodnih nošnji iz svih krajeva Hrvatske ali i Mađarske i Bosne i Hercegovine. Nakon njih će manekeni nositi etno kolekije hrvatskih dizajnera: Branke Vukušić iz Splita i gošće Helene Calić – pobjednice natječaja za Hrvatsku etno kreaciju 2013. održane prije tjedan dana u Vinkovcima.

 

VridneRuke2013PlakatProgram

Dodatne informacije