PROMOCIJA ZBIRKE PRIČA: Priča se (p)o gradu

prica_se_o_gradu

U Gradskoj knjižnici Trogir održala se 21. prosinca promocija zbirke  "Priča se (p)o gradu", koja je nastala povodom 145. godišnjice Gradske knjižnice Trogir i kao rezultat Natječaja za neobjavljenu kratku priču, te Natječaja za naslovnu fotografiju zbirke priča.

Uz nazočnost brojnih posjetitelja i dogradonačelnice Vedrane Zelalije, ravnateljica Gradske knjižnice Trogir Sanda Marlais Buble je, nakon uvodnog govora, predstavila 12 autora čiji su radovi uvršteni u zbirku priča čiji je nakladnik Gradska knjižnica Trogir.

Tim povodom je glavna urednica Maja Maljković naglasila kako nisu svi autori objavljenih priča iz Trogira, što dokazuje da je UNESCO-ov ljepotan  u srcima mnogih ljubitelja pisane riječi, od Zagreba, Vrbovca, Vrgorca, Koprivnice, Lumbarde i Splita.

Zbirka Priča se (p)o gradu čije uredništvo, uz glavnu urednicu, čine profesorice Katica Belas, Sanda Marlais Buble i književnica Dunja Kalilić, nastala je kao plod dobre suradnje mnogih zaljubljenika u knjigu i knjižnicu, a tri najbolje priče odabrane su prema ocjenama uredništva, odnosno stručnog žirija, u konkurenciji od čak 33 pristigle na natječaj.

Prvu nagradu osvojila je Sanda Hančević iz Lumbarde, za priču Kairos, čija je tema nesretna ljubav. A naslov je priča dobila po Grčkom bogu Kairosu čiji reljef u kući ima i njezina baka.

Drugo mjesto osvojio je mladi „pisac“ iz Splita, Mario Majdić Natrlin i priča Kako to misliš – otok ? , dok je treća nagrada  pripala Trogiraninu, Stjepanu Omeru za priču „Dvor“ .

Posebno priznanje dobila je jedina osnovnoškolka koja je na ovaj natječaj poslala svoju kratku priču, Barbara Tomaš. Njezin bi  primjer, naglasilo je uredništvo, trebali slijediti i ostali učenici.

Na natječaj za naslovnu fotografiju zbirke priča "Priča se (p)o gradu"  primljeno je ukupno 60 fotografskih uradaka, a pobjeda je pripala Ivanu Karanušiću

Inače, 12 autora čije su zanimljive priče stvorile ovu zbrku su: Ana Ban (Split), Željko Cvrtila (Zagreb), Nemruth Dagi (Zagreb), Jure Divić (Vrgorac), Katarina Grga (Trogir), Sanda Hančević (Lumbarda), Valerija Jurjević (Lumbarda), Darko Veršić (Trogir),  Aleksandar Kostjuk (Koprivnica), Mario Majdić Natrlin (Split), Stjepan Omero (Trogir), Irena Skopljak Barić (Vrbovec)

Dodatne informacije