Jerolim Ostojić svojim životom i djelom obogatio je Trogir

20181002 113558

U trogirskoj gradskoj vijećnici u ponedjeljak je održana komemoracija u povodu smrti mr.sc. Jerolima Ostojića koji je u periodu od 1994.godine do 1997.godine obnašao dužnost gradonačelnika.

Preminuo je u 75.godini nakon teške bolesti. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu.Studirao je medicinu u Zagrebu.Diplomirao je matematiku i fiziku te pravo položivši pravosudni ispit te je magistrirao na poslijediplomskom studiju „Pravo mora" na temu „onečišćenje morskog okoliša od nuklearnih tvari".

20181002 110355Ipak, Ostojić je prvenstveno bio slikar,godinama najproduktivniji trogirski likovnjak koji je tražio i nalazio ishodište u rodnom gradu Trogiru, njegovim kamenim i drevnim prostorima,toplim bojama i labirintu uskih uličica.

-Vodio je grad u teškim okolnostima. Razorne posljedice Domovinskog rata i politička previranja na lokalnoj razini ostavila su traga,no u svom djelovanju uvijek se trudio izdizati iznad sitnih, dnevnih interesa te ispred svega stavljao dugoročni interes grada.Zalagao se prvenstveno za podizanje svijesti građana o značenju kulturno-povijesne baštine, o čemu svjedoči početak inicijative za kandidaturu Trogira na UNESCO-ov popis svjetske baštine.Za njega su najvažnije politike bile prostorno planiranje, infrastruktura te prometna problematika, istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Ante Bilić.

Obiteljska prijateljica, i pjesnikinja prof. Ivanka Mijić izuzetno dirljivim riječima oprostila se od njega.

20181002 110641-Volio je Jerolim putovati, ali nikada baš nikad nije pomislio napustiti svoj Trogir. Gotovo čitav život proveo je u svom stanu uz sjeverna gradska vrata kao da je čuvao ulaz u grad.Tu je bio i njegov atelje, sjedište njegova svijeta i života. Bio je kao posljednji vojnik na straži grada i vremena koje se nepovratno mijenja te nestaje. Svojim životom i djelom obogatio je Trogir koji je neizmjerno volio.Sada i on postaje dio njegove baštine i povijesti, a na nama je da tu baštinu čuvamo. Neka ga tamo gore ništa ne boli.Neka mu je miran san poručila je Mijić.

Budući da je Ostojić bio istaknuti sportaš, rukometaš i atletičar prigodnim riječima obratio se Dubravko Škokić, predsjednik zajednice sportova, a u ime prijatelja dr.Mladen Pavić koji je podsjetio na njegovu skromnost. Nije bio čovjek od velikih riječi, već djela. Bio je član HDZ i nije bio za odvajanje općina iz Trogira zbog čega se nekima tada zamjerio, rekao je između ostalog Pavić

Shrvana supruga Anka zahvalila se svima koji su nazočili komemorativnom skupu.
- Znam koliko ste ga voljeli, a i on vas, vjerujte mi , kazala je .

Iza njega ostala je nedovršena monografija, te brojne grafike čiju izložbu je pripremao.

20181002 110544

Dodatne informacije