Najveći svjetski umjetnici nastupili na desetoj Operi Selecti

20180731 DesetaOperaSelecta

Jubilarno deseto izdanje Opere Selecte bilo je u nedjelju pravi glazbeni spektakl na jednoj od najljepših ljetnih pozornica na Mediteranu.
Događaj je to koji u posljednjem desetljeću podignuo ljetnu kulturnu ponudu Trogira na najviši nivo i postao brend grada, a u desetom izdanju uveličalo ga je petero vrhunskih opernih izvođača koji su jednoglasno najavili program kao „the best of" svjetske opere.
Radi se o umjetnicima koji su već nastupali na Operi Selecti, a ponovno su izabrani prema glasovima publike kao oni koji su ih se najviše dojmili.
Ruskinja Anna Samuil, ponajbolja svjetska sopranistica i prvakinja pozornica La Scala u Milanu, Metropolitan u New Yorku, ponovo je oduševila brojnu publiku kazavši kako je Kula Kamerlengo prekrasna kulisa, sjajne akustike u kojoj se čuje isključivo prirodni glas.
Meksički bariton Alfredo Daza vratio se u Trogir nakon dvije godine i također podijelio oduševljenje Trogirom u kojeg se zaljubio sa željom da u njemu živi.
Vodeći ruski bas Aleksei Tanovitski već je nekoliko puta nastupao u Trogiru i tako pripomogao da Opera Selecta postane ono što danas jest, a Pavol Breslik slovački tenor prvi put je nastupio na Operi Selecti i kaže kako mu je iznimno drago što je prihvatio poziv.
Na pozornici Kule Kamerlengo pridružila im se i ruska mezzosopranistica Elena Zaremba.
Izvođači su nastupili uz glasovirsku pratnju vrhunskih pijanista, prof. Olge Cinkoburove i Matthiasa Samuila te uz već tradicionalni recital dramskog prvaka Joška Ševe.
-Opera Selecta je za našu županiju odskočna daska u turizmu i u kulturnim događanjima, stoga posebna zahvala organizatorima u ime Splitsko-dalmatinske županije koja će i nadalje biti jedan od pokrovitelja ovom projektu, rekao je župan Blaženko Boban.
Gradonačelnik Trogira Ante Bilić kaže kako Trogir zaslužuje ovakav događaj: „Opera Selecta je sad već postala prava tradicija, postala je brend kojeg želimo usko vezati s brendom grada. Zaista nije mala stvar da ugošćujemo umjetnike koji su autoriteti svjetske opere i koji regularno nastupaju i milanskoj La Scalli, Metorpolitanu u New Yorku ili u Royal Opera House u Londonu i možda ću zvučati lokal patriotski, ali meni je naša Kula ljepša od svih svjetskih pozornica" rekao je gradonačelnik Bilić.
Joško Ševo recitirao je Oliverove stihove pjesme Romanca te je rekao: „Otišao je naš galeb, pozdravimo ga pljeskom" na što se publika ustala i dugim pljeskom odala počast voljenom Oliveru Dragojeviću.
Publiku je iznenadio i Pavol Breslik kada se obratio na hrvatskom jeziku i najavio iznenađenje zapjevavši „Mirno spavaj ružo moja". U trenutku se stvorila veličanstvena interakcija publike i tenora kroz zajednički nastup. Naime, publika ga je jednoglasno pratila pjevajući „sotto voce", što je operne zvijezde oduševilo.
Podsjećamo, 2009. godine okupili su se entuzijasti i zaljubljenici u klasičnu glazbu prof. Vinko Buble, dr. Petar Žuljević i Natalija Vukelić želeći svom gradu pokazati kako ista nije rezervirana samo za znalce i kazališne kuće, već svojim čarobnim zvucima prožima svaku dušu pružajući joj utočište u ljepoti zvuka, te je nježno uvodi osebujnim glasovima čaroban svijet koji je tako blizak svima nama. Na začetku tradicije opernih izvedbi u gradu Trogiru svesrdnu pomoć pružila im je prof. UMAS-a Olga Cinkoburova i akademski glumac Joško Ševo.
Vrijedno i strpljivo već punih deset godina uspješno kormilare projektom Opera Selecta i danas se grad Trogir može pohvaliti jedinstvenim i respektabilnim događanjem u Republici Hrvatskoj koji je 2015. Godine proglašen jednim od pet najvećih opernih događanja na otvorenom, na području Mediterana.
Svake godine organizatori podižu ljestvicu smatrajući da samoprijegornim radom i upornošću mogu gradu, županiji i svojoj domovini ponuditi puno više.
-Za deseti rođendan Opere Selecte priredili smo „potpourri" najboljih opernih izvođača po izboru Vas draga publiko, a da bi ostali vjerni tradiciji i premijernih nastupa opernih zvijezda u Republici Hrvatskoj gost večeri bio je tenor Pavol Breslik. Zahvaljujemo svima koji su nas u okviru svojih mogućnosti pratili i podupirali tijekom godina: Ministarstvu kulture RH, Uredu predsjednice RH,svim gradonačelnicima Grada Trogira kroz deset godina te našim sponzorima koji su uvelike pridonijeli da Opera Selecta ostvari san organizatora
Zahvaljujemo i vama draga publiko na vjernosti, svim pohvalama i kritikama koje ste nam uputili.i radujemo se budućim opernim koncertima Opere Selecte, poručili su organizatori.
Fotogalerija na linku.

Dodatne informacije