"Poljupci brda" i "Putnik vremena" Alise Teletović u Muzeju grada Trogira

1207 IzlozbaAliseTeletovic

Izložba suvremene umjetnice Alise Teletović otvorena je u utorak u Muzeju grada Trogira.

Ova umjetnica plijeni pažnju domaće i svjetske javnosti ekspresivno figurativnim slikarskim osobnim izrazom, a u Trogiru se predstavlja s izborom recentnih radova iz dva ciklusa - "Poljupci brda" i "Putnik vremena".

Povratkom kući u Bosnu i Hercegovinu iz Australije nakon 17 godina izbivanja, odlučuje spojiti dva kontineta hrabro objedinjujući dvije kulture. Priča koju Alisa poručuje svojim crtežima obogaćena je pustinjskim širokim pejzažima Australije s vizijama duše, otvorenosti i pomirenja koja su oslikana brdima, koja se - ljube.

Ekspresivna simbolika kolorističkih kolizija upućuje na preplitanje senzacija iz doživljaja, percepcije i inspiracije autorice na putovanjima Hercegovinom, od Stoca do Trebinja, preko Popova polja do izlaska na more.

Dinarski krš, brda, postaju unutarnje okruženje u kojem su brda kao i ljudi; odvojeni jedni od drugih, pa tik jedno uz drugo, zajedno. Propitujući samu sebe o ljubavi koja bi trebala biti prisutna, a tako je daleka na ovim bliskim nam prostorima, autorica iskonski traga za prikazima.

Ukazuje da su pejzaži u nama, u našim mislima, osjećajima, te kao i u zbilji često realno apstraktna nagoneći nas da zatvorimo oči kako bi usmjerili pogled prema unutra, u dušu.

Kombiniranjem i miješanjem tehnika, oslobođena stega tradicije stvaranja, autorica kreira ekspresivne pejzaže pune boja i linija, stvarajući nove suvremene realnosti kroz koje sama prolazi.

Alisa Teletović je likovna umjetnica, dizajnerica, članica ULUBIH-a, NAPREDKA i ULUPUBIH-a. Diplomirala je 2000. godine na Sveučilištu RMIT u Melbourneu. Aktivno je prisutna na BH i međunarodnoj sceni. Održala je osamnaest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je niza priznanja i nagrada. Slikarska djela autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju. Autorica živi u Sarajevu stvarajući slikarska djela u svom ateljeu.

Izložba se može razgledati do 13. srpnja u periodu od 10:00 do 13:00 te od 18:00 do 21:00 sat.
Foto: Muzej grada Trogira

Dodatne informacije