Predstavljena treća zbirka Priča se (p)o gradu

IMGP3131

Što se to priča u Trogiru, od kada se priča i tko priča, moglo se doznati 15. travnja u prepunoj Gradskoj vijećnici, kada su treću po redu zbirku kratkih priča „Priča se (p)o gradu" Trogiranima predstavili ravnateljica knjižnice i moderator Sanda Marlais Buble, književnica Dunja Kalilić i novinar Igor Brešan. Oni su ujedno bili u sastavu tročlanog žirija koji je jednoglasno odlučio da je priča IMGP3133"Aperacjun" Trogiranina Stijepana Omera prvonagrađena, dok je za drugu odabrana priča "Tabbela plumbea" autorice Sande Hančević. Trećeplasirana priča je "Count of Somerset" autorice Ane Kordić-Galić.

Prvonagrađeni rad osvojio je 1000 kn, dok je za drugi autorica od TZ Trogir nagrađena jednodnevnim izletom za dvije osobe.

-U životu kao i u pripovijedanju pokušavamo pronaći smisao. Mi smo se odlučili potaknuti kreativne ljude na pisanje kako bismo i kroz literarni izraz zabilježili dio sadašnjeg trenutka, stvarnog života ljudi ovog našeg lijepog Trogira, kazala je Marlais Buble, dodavši kako s ovim pričama GKT pomaže IMGP3143povijesne činjenice našeg grada približiti onima kojima povijest Trogira nije tako bliska ni čitka kao kad je utkana u kratku književnu formu obogaćenu maštom.

Uz nazočnost gradonačelnika Ante Stipčića, s nekoliko se riječi ispred Grada Trogira obratio zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović koji je naglasio kako je ovo samo jedan u nizu apela na ostatke trogirskog razumijevanja u kulturi.

- Zato mi je iznimna čast i zadovoljstvo da mogu zahvaliti ovim dragim ljudima koji su koautori prekrasne zbirke, rekao je Slade-Šilović.
Podsjetimo, izdavački projekt Gradske knjižnice Priča se (p)o gradu počeo je 2012. godine, u prigodi proslave 145 godina od osnutka trogirske „Narodne štionice". Dakle, već treću godinu za redom na IMGP3157natječaj stižu radovi autora iz cijele Lijepe Naše, što je dokaz da je ova autentična trogirska priča u potpunosti zaživjela. Dvanaest kratkih priča uvrštenih u ovu zbirku imaju zajedničku poveznicu – grad Trogir.

Inače, 12 autora čije su zanimljive priče stvorile ovu zbrku su Stjepan Omero, Sanda Hančević, Ana Kordić Galić, Ana Ban, Darko Veršić, Lidija Bojčić, Katarina Grga, Nina Kordić Gottstein, Marin Pelaić, Helena Peričić, Dinko Sule, Dominik Tujmer.

Predstavljanje je izložbom svojih radova popratila mlada grafička dizajnerica, Sanja Zlatar, rodom iz Trogira, koja je zaslužna za ilustraciju i grafičko oblikovanje naslovnice trećeg i drugog izdanja zbirke, a u prigodnom programu nastupili su polaznici Glazbene škole Josipa Hatzea DO Trogir.

IMGP3160

Dodatne informacije