U Trogiru se održava međunarodni seminar „Revitalizacija povijesne jezgre“

IMGP1998

Grad Trogir, u suradnji sa Hrvatskom udrugom povijesnih gradova (HUPG), Francuskom nacionalnom udrugom povijesnih gradova, regija i zaštićenih područja (ANVPAH-VSSP) te Francuskim Veleposlanstvom u RH, organizirao je Međunarodni seminar pod nazivom „Revitalizacija povijesnih jezgri-institucionalni okvir i primjeri iz prakse", koji se u trajanju od dva dana održava u Gradskoj vijećnici.

IMGP1999- Ovim seminarom želimo dati svoj doprinos boljem razumijevanju stanja u kojem se nalazimo i onoga što nam je povijest ostavila u naslijeđe, a isto tako saznati što trebamo poduzeti kako bi smo baštinu očuvali za buduće naraštaje, kazala je Patricija Pavlov pročelnica za EU integracije i gospodarski razvoj, potvrdivši činjenicu kako su upravo iz tog razloga na seminar pozvani brojni stručnjaci iz zemlje i svijeta.

Nakon riječi dobrodošlice koju je nazočnima uputio gradonačelnik Ante Stipčić, uvodno izlaganje iznio je njegov zamjenik Radovan Slade-Šilović osvrnuvši na dosadašnji rad u očuvanju kulturne baštine ne samo stare gradske jezgre već i šireg područja grada, što su prepoznali brojni stručnjaci, sudionici seminara.

IMGP2000Između ostalih na seminaru je svoje izlaganje u prvom dijelu iznio Jean-Michel Galley, voditelj međunarodnog projekta francuske Nacionalne udruge povijesnih gradova, regija i zaštićenih područja koji je ukazao na razvoj svijesti i važnosti zakonodavstva o zaštiti kulturne baštine u Francuskoj, dodavši kako je boraveći u Trogiru zapravo otkrio njegove ljepote. To je grad koji treba biti uzor i služiti na čast svojim građanima. Čestitam Gradu Trogiru na onome što je dosada napravljeno i na onome što će se tek raditi, kazao je Galley.

Nečelnik sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Ministarstva kulture RH, Tomislav Petrinec govorio je o polazištima i postupanjima u konzervatorskoj praksi, kao i o izazovima s kojima se susreću u zaštiti kulturno-povijesnih sredina. Istaknuo je kako Trogir osobno uvijek doživljava kao jedno novo otkriće. Trogir je jedinstven grad, što dokazuje i očuvana baština koju trebamo čuvati za buduće generacije rekao je Petrinec.

IMGP2001Inače, prvog dana seminara izlaganja su podijeljena u dvije cjeline, Institucionalni okvir i metode zaštite, gdje će svoja stajališta izlagati predstavnici Grada Trogira, Ministarstva kulture RH, Konzervatorskog odjela u Trogiru i Francuske nacionalne udruge povijesnih gradova i zaštićenih područja, te cjelinu u kojoj će predstavnici Konzervatorskog odjela u Trogiru, Društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan" i francuski grad la Rochelle, predstaviti Trogir i La Rochelle – povijesne jezgre u akciji.

Od studije do izvedbe: izvođaći radova i metode realizacije projektata, tematika je izlaganja drugog dana seminara, gdje će primjere iz prakse prikazati predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, Instituta za povijest umjetnosti- Centar Cvito Fisković iz Splita, Sveučilišta iz Perpignana i vlasnik renesansne mlinice „Pantan" iz Trogira. Na kraju izlaganja održati će se rasprava o suradnji između javnih i privatnih partnera, uz moderatora Radovana Sladu-Šilovića, zamjenika gradonačelnika Trogira.

Dodatne informacije