5. VRIDNE RUKE OBALE ZAGORE I ŠKOJA – TROGIR 2014.

INTERNATIONAL ARTCRAFT AND INTANGIBLE HERITAGE FESTIVAL HAND -TROGIR

vridneruke

Grad Trogir i Turistička zajednica grada Trogira i ove godine, po peti puta, organizira sada već tradicionalnu sajamsku manifestaciju „Vridne ruke obale, zagore i škoja“, koja će se održati u Trogiru od   30. svibnja  do 01. lipnja 2014. godine.

Projekt objedinjuje više segmenata: na sajamskom dijelu manifestacije biti će predstavljeni umjetnički zanati, tradicijski obrti i autohtona jela i pića, dok će se u programskom dijelu predstaviti narodni običaji i tradicijski plesovi i glazba.

Predstavljanje tradicijskih obrta  održati će se kroz sajamske prezentacije, radionice, razmjenu iskustava i tehnologija te valorizaciju istih kao dijelova nematerijalne kulturne baštine.

Aktivnosti:

  •  sajamske prezentacije
  • radionice
  • izložbe
  • nastupi folklornih grupa
  • prezentacije autohtonih kuhinja sudionika manifestacije
  • natjecanja u najboljem suveniru

Na sajmu će se drugu godinu za redom nagrađivati originalnost suvenira. Cilj je poticanje proizvođača na izradu kvalitetnih i originalnih suvenira koji će biti ocijenjeni od strane ocjenjivačkog suda sastavljenog od predstavnika obrtničke komore te istaknutih likovnih umjetnika i dizajnera.

Suveniri će biti ocjenjivani u sljedećim kategorijama: 1 - Etno suvenir, 2 - Uporabni suvenir i 3 - Umjetnički suvenir,  dok će posebna kategorija nagrade biti dodijeljena najbolje uređenom štandu sajma i najboljoj prezentaciji proizvoda.

Manifestacija i ovu godinu posebni značaj pridaje tradicionalnoj trogirskoj slastici - Trogirskom rafiolu, te će drugu godinu za redom biti organizirano natjecanje za prestižnu titulu „Naj trogirskog rafiola“, a njihovu kvalitetu ocjenjivati će stručni žiri sastavljen od poznatih nutricionista i gastronoma.

„Vridne ruke obale, zagore i škoja“ su i kulturno-turistička manifestacija koja kroz sajamske i programske prezentacije, nastupe folklornih društava i prezentacije narodnih nošnji s naglaskom na upotrebu baštine u svakodnevnom životu, ističe bogatstvo nematerijalne kulturne baštine. Glavni socio-kulturni cilj projekta je očuvanje lokalnih identiteta u današnjim uvjetima sve veće globalizacije.

Prijavnica

Dodatne informacije